Boršč

Boršč je výborná původem prý Ukrajinská polévka, receptů je na něj tolik, jako u nás na guláš, kolik lidí tolik chutí.

Budeme potřebovat:

  • 250 g hovězí kližky 
  • 250 g hovězího předního s kostí
  • 250 g vepřové plece 
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 5 lístků bobkového listu
  • 1 cibule
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 300 g hlávkového zelí
  • 1 velká brambora
  • 3 ks vařené červené řepy
  • 1 citron (nebo vinný ocet)
  • 1 kysaná smetana
  • sůl, rajský protlak
  • pepř 

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Orestujeme, přidáme rajský a zarestujeme. Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou. Boršč podáváme s kysanou smetanou. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *